Thermomix jest fantastycznym narzędziem kuchennym, dzięki któremu każdy może przygotować potrawy o dowolnym właściwie stopniu skomplikowania i poczuć się jak szef kuchni. Ułatwia on przygotowywanie dań do tego stopnia, że wystarczy dysponować właściwymi składnikami i można jeść, jak w drogiej restauracji. Jest tylko jedna rzecz, której thermomix nie potrafi. Tą rzeczą jest czyszczenie jego samego.

Codzienne czyszczenie nie powinno sprawiać kłopotu. Wystarczy wlać do naczynia kilka kropli płynu do naczyń, kilka razy włączyć przycisk „turbo”, a następnie wypłukać misę. Jeśli chcemy przeczyścić misę gruntownie, tworzymy roztwór wodny octu, dodajemy odrobinę sody oczyszczonej i ustawiamy thermomix na 10 minut, Varoma, obroty na poziomie 4.

By doczyścić noże, należy zalać je wodą, by były tuż pod jej powierzchnią, a następnie dodać kilka skorupek od jajek. Teraz kilkukrotne przyciśnięcie przycisku „turbo” załatwi sprawę. Jeśli nie, dzieła dokonamy za pomocą starej szczoteczki do zębów, która łatwo usunie zanieczyszczenia spomiędzy noży, a jej miękkie włosie nie uszkodzi powierzchni noży i nie stępi ich.

Czasem zdarzy się, że będziemy musieli umyć przypalone dno misy – cóż, zdarza się nawet najlepszym, szczególnie po robieniu gęstych sosów, czy dżemów. Jeśli zdarzy się taka sytuacja, nie ma co panikować. Trzeba wtedy przygotować pastę z sody oczyszczonej i wody, dokładnie pokryć nią dno misy i zostawić na piętnaście minut. Po tym czasie przystępujemy do delikatnego szorowania. Bród powinien do tego czasu nieco odpuścić.

Najczęstszą dolegliwością naszego sprzętu, szczególnie gdy używamy go często, do przygotowywania różnych potraw, jest brzydki zapach. Aby go usunąć, ponownie używamy funkcji Varoma, z tym, że tym razem do naczynia wlewamy wodę z odrobiną sody oczyszczonej oraz sokiem z pół cytryny. Kwadrans na obrotach na poziomie 3 załatwi sprawę. Jeśli brzydki zapach dotyczył będzie pokrywy, z powyższych składników robimy pastę, smarujemy pokrywę i zmywamy po piętnastu minutach.

Jak widać czyszczenie thermomixa nie musi oznaczać specjalistycznych środków chemicznych i skomplikowanych zabiegów. Wszystko, czego potrzebujemy mamy w domu. Posiadając tą wiedzę z pewnością chętniej sięgać będziesz po to pożyteczne urządzenie, a w rezultacie cieszyć się będziesz jakością swoich potraw.

technologie.info.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here